Ruim 23.500 lopers maken van jubileumeditie een prachtig loopfeest

De 35 editie van de Marathon Eindhoven is een prachtige overwinning geworden voor Elisha Kipchirchir Rotich. De 28-jarige Keniaanse atleet finishte de Marathon Eindhoven in warme weersomstandigheden in een tijd van 02:07:32 en verbeterde hiermee zijn persoonlijk record. Landgenoot Laban Mutai moest het onderspit delven tegen Kipchirchir Rotich en kwam als tweede binnen in 02:07:37. Derde werd Keniaan Vincent Kipsang Rono. Hij finishte in 02:07:50. Ook nummer twee en drie liepen een persoonlijk record. Ruim 23.500 lopers en zonnige weersomstandigheden tekenden voor een groots loopfeest in Eindhoven. 

Intro

Al vroeg in de ochtend is het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. De meter geeft om zeven uur 16°C aan. De lucht is strakblauw en de zon staat laag aan de hemel. Wanneer Eindhoven ontwaakt, zijn de vele vrijwilligers die helpen om het evenement een succes te maken de laatste voorbereidingen aan het treffen. De verschillende startconstructies en de finish staan klaar om de lopers en hun supporters te ontvangen.

Het ongewisse avontuur van de ruim 3.500 ingeschreven marathonlopers begint op de Mathildelaan. Om tien uur geeft wethouder Steenbakkers het vertreksignaal. Een grote kopgroep zet koers richting Strijp-S. Ze komen halverwege door in 1:03:06 na een stabiele eerste 21,1 km. De Keniaanse haas Dominic Kiptarus voert het tempo aan en leidt de kopgroep. Met nog twaalf kilometer te gaan, maken Kipsang Rono, Kipchirchir Rotich, Mutai en Too zich los van de kopgroep. Er ontstaat een tactisch spel waardoor het tempo iets zakt. Tot aan 38 km lopen ze samen. In de laatste kilometers versnellen Kipchirchir Rotich gevolgd door Mutai. Tot de laatste kilometer heeft Kipchirchir Rotich tegenstand van zijn landgenoot Mutai. Toch eist hij de zege voor zich op met een tijd van 02:07:32. Mutai finisht een paar seconden later in 02:07:37. AQls derde komt Kipsang Rono met 02:07:50 over de eindstreep.

Veel zon en weinig wind maken het een prachtige ochtend voor de deelnemers aan de Aon City Run 5 km. Zij zijn net voor de marathon gestart vanaf de Geldropseweg en worden door de vele toeschouwers feestelijk onthaald op de Vestdijk. De allerjongste deelnemers bij de Chiquita Mini Marathon staan al ruim voor het startschot te trappelen en springen in het startvak, sommigen vergezeld door papa of mama. Ook langs het parcours staan familie, kennissen en vrienden om de jonge lopers aan te moedigen. Na afloop krijgen ze allemaal een mooi aandenken, een echte marathon medaille, mee naar huis.

De temperatuur is inmiddels opgelopen naar 25°C wanneer de eerste deelnemers aan de Halve Marathon gepresenteerd door het ED zich klaarmaken voor de start. De ruim 8.500 lopers vertrekken in drie etappes voor een sfeervolle route langs bekende highlighs als de Markt, Stratumseind, Philips stadion en Strijp-S. Voor een echte Eindhovenaar is het een sportief weerzien met de mooiste plekjes. Voor een bezoeker van de stad een bijzondere belevenis. Langs de route staan diverse muziekbandjes die bijdragen aan de zo geroemde sfeer in de stad.

Vervolg 2

De zomerse temperaturen maken het zwaar. Het is ploeteren, afzien en doorbijten voor alle halve marathonlopers en marathonlopers. De laatste kilometers worden zij gedragen door het publiek dat massaal naar Eindhoven is gekomen om alle lopers aan te moedigen. Om vijf uur nadert de laatste deelnemer ‘voetje voor voetje’ de Vestdijk. De toeschouwers halen hem als een ware kampioen binnen.